Overgaan op vers vlees

De wolf geldt onbetwist als stamvader van de huidige hond. Ook wanneer tot op de dag van vandaag de domesticatie de uitwendige verschijning van de hond blijvend heeft veranderd. De soort bepalende eigenschappen van zijn voorvaderen zijn behouden gebleven. Evenals de wolf behoort de hond tot de carnivoren; een hond eet bij voorkeur vlees, maar niet uitsluitend.

De wolf voedt zich overwegend met vlees, maar ook met de ingewanden van zijn buitgemaakte prooi. Hij eet het dier als het ware compleet op, inclusieve maaginhoud. Naast dierlijk eiwit neemt hij op die manier ook koolhydraten en ballaststoffen op – een perfecte mix van voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Om voor uw soort hond een natuurlijke en gezonde voeding mogelijk te maken, mag zijn voer niet uitsluitend uit vlees bestaan, het beste is een gedeeltelijke plantaardige aanvulling.

Het meest geschikt hiervoor zijn graan- en/of groente, die snel en gemakkelijk door het vlees gemengd kunnen worden. Als alternatief kan ook gekookte rijst of groente gebruikt worden.

 

Katten kunnen erg lastig zijn met omzetten. Als ze eenmaal brokjes gewend zijn, willen de meeste katten niet anders meer. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Met katten is het zaak uit te zoeken wat ze willen eten. Probeer steeds kleine beetjes van verschillende smaken. Katten vinden zout lekker en vis uit blik dus vaak ook. Als ze dat willen eten kunt u er kleine beetjes vlees doorheen mengen en ze zo leren om andere dingen te eten.

Soms zijn katten zo eigenwijs dat ze het absoluut niet willen eten als er ook maar iets doorheen zit. Dan kunt u iets vlees naast hun etensbak leggen als ze eten. Dan wennen ze aan de geur en gaan het associeren met eten.

Katten vinden stukjes vlees ook vaak lekkerder dan gemalen vlees. Dus dat kunt u ook goed uitproberen. Heeft u eenmaal een paar dingen gevonden die ze eten, dan de brokjes weghalen en niet meer geven. U zult zien dat ze dan langzaam hun assortiment gaan uitbreiden.

Katten op vlees houden van variatie. Dus wissel smaken en diersoorten af. Als ze de ene dag iets niet lusten kan het best dat ze het een paar dagen later wel lusten. En ze willen graag vers eten, dus iets wat twee of drie dagen in de koelkast heeft gestaan hoeven ze soms ook niet meer.

U mag uw kat niet laten vasten. Dus als ze alleen maar brokjes wil eten dan niet zomaar geen brokjes meer geven en ze zo proberen te dwingen om vlees te eten. U mag de brokjes weghalen en als ze aan het eind van de dag niets heeft gegeten toch een halve portie brokjes geven zodat ze wel iets binnen krijgt.

Er zijn eenvoudigweg twee manieren: ineens omzetten of geleidelijk omzetten. Voor een gezonde hond met een goed werkend maagdarmkanaal is het geen enkel probleem om gewoon op een dag te stoppen met brokken en de volgende dag vlees te geven. In het ergste geval heeft de hond een of twee dagen wat dunnere ontlasting of spuugt hij het een keertje uit. Maar dat gaat vanzelf over.

Voor honden met een gevoelige maag of gevoelige darmen, is het beter om het geleidelijker te doen. U begint dan met het geven van een eetlepel. Liefst niet met de brokken samen maar tussen de maaltijden door. Gaat dat goed dan geeft u een grotere hoeveelheid, ook weer niet met brokken samen. Gaat dat goed dan kunt u een maaltijd vervangen door vlees en als dat ook goed gaat geeft u 2x daags een maaltijd met vlees.

Heeft u een hond die ook niet tegen een beetje rauw vlees kan? Dan kunt u het vlees ook even koken. Vervolgens langzaam omzetten op gekookt vlees en als hij helemaal over is dan het vlees steeds minder lang koken en uiteindelijk alleen kokend water er over doen en even af laten koelen. Als dat goed gaat dan steeds een beetje gekookt vlees mengen met rauw en zo de hoeveelheid rauw vlees langzaam opvoeren.

De hoeveelheid voer is zeer verschillende en afhankelijk van grootte, leeftijd, ras, activiteiten, klimaat enz. Gemiddeld heeft een gezonde, volwassene hond per dag ca. 2% van zijn eigen gewicht aan voer nodig. Weegt uw hond bijv. 30 kg, dan dient u hem 600 g voer te geven, waarvan 70 tot 90% vlees en ingewanden en 10 tot 30% groente, graan of andere ingrediënten.

Belangrijk is dat er altijd wordt gelet op de individuele behoefte van het dier en dat de hoeveelheid voer evt. wordt aangepast. Het is niet moeilijk om te controleren of een hond te dik of te dun is: aai hem over zijn flanken – wanneer u de ribben hierbij enigszins kunt voelen, heeft hij precies het juiste gewicht.

Stel dat u erover na zit te denken om over te stappen op vers vlees i.p.v. brokken. Dit kan omdat de hond de brokken bijvoorbeeld slechts zeer tijdelijk lekker vindt.

Als de hond verder gezond is kun de hond meteen omgezet worden op vlees, maar het kan ook geleidelijk aan.

Als u het geleidelijk aan wilt doen kunt u het beste beginnen met een keer een eetlepel vlees tussendoor te geven. Liever niet mengen met de brokken, dan wordt het niet goed verteerd.

De volgende dag geeft u dan een halve maaltijd vlees, ook weer tussendoor en niet gemengd met brok en de derde dag kunt u een maaltijd vervangen door vlees.

Dat eventueel een paar dagen en dan uiteindelijk beide maaltijden vervangen door vlees.

Veelgestelde vragen

Pluto Petfood heeft heeft een magazijn voor alle producten van de webshop.

Onze opslag locatie is beschikbaar op afspraak voor het afhalen van producten. Stuur ons een whatsapje mocht je langs willen komen.

Veelgestelde vragen over Bestellen

De producten worden op minus 26 graden diep gevroren en verpakt in een speciaal voor ons ontwikkelde box en doos.
Deze box word goed geisoleerd en zal tijdens transport 48uur bevroren blijven.

Wij streven ernaar om met PostnL binnen 2 dagen te leveren, bij aankomst is het verstandig de producten direct in de vriezer te doen.

Door dat wij zelf produceren, koelen en verpakken kunnen wij een gesloten koelketen garanderen. Zodoende is koeling tijdens het transport niet nodig.

Het kan voorkomen bij hoge temperaturen, of het niet helemaal vol zitten van de box (waardoor er onvoldoende massa in de verpakking zit), dat het vlees iets is ontdooid.

De lege ruimte wordt altijd zo goed mogelijk opgevuld . Desondanks kan het mogelijk zijn dat het vlees een beetje zacht wordt, dit is echter niet schadelijk voor de kwaliteit en is geen gevaar voor de gezondheid van uw hond of kat.

Onze tip: na ontvangst van uw bestelling zo snel mogelijk in de vriezer leggen en na een korte periode is alles weer diep gevroren.

Veelgestelde vragen over het eten

Ook voor katten geldt: 1,5 – 2% van het lichaamsgewicht per dag.

Omdat katten over het algemeen niet heel veel van elkaar verschillen qua gewicht, komt dat neer op ongeveer 60-80 gram per kat. Een grote actieve kat mag wel wat meer hebben, bijvoorbeeld 100 gram. Ook is het zo dat katten die worden omgezet van brokken, wat erg koolhydraatrijk is, naar vlees, in het begin erg hongerig kunnen zijn. Dan mogen ze rustig even wat meer krijgen.

Na verloop van tijd kan dan de hoeveelheid weer wat terug gebracht worden. Het gewicht van uw kat kunt u het beste in de gaten houden door te voelen op de ribben en op de rug aan de wervels.

Tussen de huid en de ribben zitten geen spieren. Alles wat daar voelbaar is, is vet. En dat mag niet meer dan een paar millimeter zijn. Ook de wervels op de rug moeten voelbaar zijn.

In het midden van de rug staan de wervels een beetje bol, dat is normaal, en deze wervels moeten ook goed voelbaar zijn. Uw kat hoort ook taille te hebben, zowel als u van boven op uw kat kijkt als wanneer u van opzij naar uw kat kijkt hoort het lendengebied slanker te zijn dan de rest.

Op zich is dat niet wat je verwacht. Wolven eten geen aardappelen. Het kan voor sommige honden echter wel goed zijn om wat extra koolhydraten binnen te krijgen. Teven die pups hebben en veel melk moeten geven kunnen wel wat koolhydraten gebruiken en ook jonge honden die veel bewegen en erg mager blijven, hebben ook behoefte aan koolhydraten. Op zich eten wolven ook wel wat aan koolhydraten. En het kan zeker geen kwaad. Alleen honden die gemakkelijk te dik worden kun je beter geen koolhydraten geven.

Rijst wordt dan veel gebruikt als koolhydraatbron, maar veel honden kunnen rijst niet zo goed verteren. Pasta en haver bevat gluten en dat willen we juist liever niet. En dan zijn aardappelen voor honden die daar niet allergisch voor zijn een prima koolhydraatbron. Het ontloopt rijst niet erg aan voedingswaarde, maar bevat veel minder fosfor.

De waardering van plutopetfood.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 14 reviews.
× Vragen? Stuur ons een appje